"The faces of freedom" — raksts par Ulda Brieža fotoizstādi Baltic Outlook žurnālā

"The faces of freedom" — raksts par Ulda Brieža fotoizstādi Baltic Outlook žurnālā

Brīvam būt. Uldis Briedis. Portreti (1966-2010),
kultūrelpā "Ola Foundation" fotoizstādē Rīgā skatāmi latviešu kultūras personību portreti.

4. maijā galdi mājās un dārzos visā valstī tiek klāti ar baltiem galdautiem, godinot tradīciju, kas ir veltīta Latvijas neatkarības atjaunošanai 1990. gadā. Tikpat krāšņa kā šī tradīcija ir fotogrāfa Ulda Brieža melnbalto portretu kolekcija, kas šobrīd apskatāma kultūrelpā "Ola Foundation", Rīgā.

Latvijas neatkarības kustību vadīja vietējie kultūras darbinieki, kas bija pietiekami drosmīgi, lai paustu savu pārliecību un pretotos padomju režīmam. Šie paši cilvēki ir bijuši arī Brieža darbu varoņi. Vairāk nekā 60 ikoniski un pārlaicīgi portreti, kas uzņemti laikā no 1966. līdz 2010. gadam, šajā izstādē iemūžina fotogrāfa vienaudžus un draugus, tostarp komponistu Raimondu Paulu un Mārtiņu Braunu, dzejnieku Imantu Ziedoni, aktrisi Mirdzu Martinsoni un citus. “Tas bija kā starta šāviens cilvēku brīvībai,” Briedis komentē savu dokumentēto laikmeta garu.

Tie nav statiski portreti, kas uzņemti sterilā studijas vidē, bet gan intīmi momentuzņēmumi, kas uzņemti draudzīgu pastaigu, neformālu tikšanos un svinīgu uzrunu laikā. Fotogrāfijas caurstrāvo Brieža nepārtrauktos patiesības meklējumus, kuros viņš centās iemūžināt savus objektus to reālajā, nepārtrauktajā eksistencē. Daudzi no viņa fotografētajiem cilvēkiem vairs nav dzīvi, taču viņu ietekme uz tautu bija milzīga. Šajās sejās var saskatīt veselas valsts likteņa attīstību pusgadsimta garumā.

Dzimis 1940. gadā, Briedis ir atstājis milzīgu nospiedumu Latvijas fotogrāfijā. Strādājot par fotokorespondentu lielākajos Latvijas laikrakstos, viņa talantu apliecina daudzās preses foto balvas, un viņš divreiz atzīts par Latvijas labāko portretistu. 2011. gadā Briedis tika apbalvots arī ar valsts augstāko civilo ordeni - Triju Zvaigžņu ordeni. Viņa darbi atrodas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja pastāvīgajā kolekcijā.

Brīvam būt. Uldis Briedis. Portreti (1966-2010) ir apskatāma kultūrtelpā Ola Foundation ekspozīcijā, kas ir jauns papildinājums Rīgas kultūras kartei uz mierīgās Ķīpsalas salas. Šo mūsdienīgo mākslas un garīgo meklējumu telpu dibināja Ilze un Uldis Pīlēni.

Izstāde būs apskatāma līdz 30. jūnijam.

Teksts: Ilze Vītola